התקופה שבמהלכה ניתן לפתוח בהליך משפטי נגד אדם היא מוגבלת. קיים מועד מסוים, שהחל ממנו ואילך לא ניתן יהיה יותר להגיש נגד אותו אדם כתב אישום וזאת משום שהמחוקק מניח
תקופת התיישנות
התקופה שבמהלכה ניתן לפתוח בהליך פלילי (או אזרחי) נגד אדם היא מוגבלת. קיים מועד מסוים, שהחל ממנו ואילך לא ניתן יהיה יותר להגיש נגד אותו אדם כתב אישום.
ככלל, (וראו הסתייגות ביחס לעבירות מין במשפחה), משך הזמן עד ההתיישנות תלוי בחומרת העבירה:
*עבירה שעונשה למעלה מ3- שנים (שהיא עבירה מסוג פשע), מתיישנת כעבור 10 שנים. בקטגוריה זו כלולות, למשל, עבירות האונס ומעשה הסדום.
*עבירה שעונשה עד 3 שנים (שהיא עבירת עוון) מתיישנת כעבור 5 שנים. בקטגוריה זו כלולה, למשל, עבירת מעשה מגונה בפומבי.
ניתן להגיש תלונה ממש עד לפני תום תקופת ההתיישנות של העבירה. אך אם חלפו 10 שנים ולא נפתחה חקירה, לא ניתן יהיה להעמיד את הנאשם לדין. הרגע הקובע להפסקת מרוץ ההתיישנות הוא תחילת החקירה המשטרתית ולא הגשת התלונה. לפיכך, יש להגיש את התלונה בזמן שיאפשר את החלטת המשטרה, כמה שיותר מוקדם.
עבירות מין שבוצעו בקטינים, תקופת ההתיישנות תחל רק בהגיע הקטין לגיל 18. תקופת ההתיישנות (בת 10 השנים – שכן מרבית העבירות הן עבירות מסוג פשע), תתחיל להימנות מיום הגיעו של הקטין הנפגע לגיל 18 ותסתיים, לפי זה, בהגיעו לגיל 28.
חריג לכללי התיישנות אלה, מתייחס לעבירות מין במשפחה. משום הכרת המחוקק בכך, שבעבירות מין במשפחה עלול לקחת לנפגע/ת העבירה זמן רב לאזור אומץ ולהתלונן (בין היתר בשל יחסי המשפחה עם הפוגע), קבע המחוקק תקופת התיישנות מוארכת.
בכל מקרה של עבירת מין במשפחה, תקופת ההתיישנות נספרת רק כאשר הקטין שבו בוצעה העבירה מגיע לגיל 28, ללא קשר למשך הזמן שחלף עד אז מיום העבירה ותסתיים בהגיעו לגיל 38
מי הוא בן משפחה?
סב, אב, אח, דוד, בן דוד.
גם על עבירה בקטין שבוצעה בידי אחראי (שאינו בן משפחה, כגון מורה, מלמד, מדריך, בייבי סיטר וכו') יחל מניין ההתיישנות מגיל 28.
(האמור נכון לגבי זכר ונקבה כאחד, הן כפוגע והן כנפגע)